۲۴ اسفند ۱۴۰۰ - ۰۹:۲۲
بورس در ورطه تحولات جهانی

بعد از مدت‌ها بازار سرمایه تهران هفته گذشته حال و هوای بهاری داشت، به‌طوری که شاخص‌کل در این چند روز بیش از پنج درصد افزایش ارتفاع داد.

به گزارش بیداربورس، حسن برادران‌هاشمی، کارشناس بازارسرمایه در دنیای اقتصاد نوشت؛  این رشد موجب شد تا شاخص‌کل وارد کانال یک‌میلیون و سیصدهزار واحدی شود. دلایل متعددی را می‌توان برای مثبت‌شدن دماسنج بازار در هفته قبل ذکر کرد که یکی از مهم‌ترین آنها را می‌توان ادامه‌دارشدن درگیری و حمله نظامی روسیه به اوکراین و به‌دنبال آن افزایش قیمت‌های جهانی از جمله بهای نفت و طلا و فلزات بیان کرد.

قیمت نفت در هفته گذشته به بالاترین حد طی ۱۵ سال‌گذشته رسید، ‌همچنین قیمت سایر کانی‌ها نیز افزایش زیادی را تجربه کردند، به همین دلیل در معاملات بازار سهام شاهد اقبال اهالی بازار به گروه‌های فرآورده‌های نفتی، معدنی‌ها، کانه‌های فلزی و همچنین گروه شیمیایی بودیم به‌طوری که این گروه‌ها بیشترین بازدهی را طی هفته قبل داشتند.

واقعیت امر آن است که از عمده‌ترین دلایل رشد شاخص رشد نمادهای این صنایع، مصوبات لایحه بودجه و حواشی مربوط به تصویب حذف ارز ترجیحی ۴۲۰۰‌تومانی بود.

گرچه در مورد نحوه اجرای حذف دلار۴۲۰۰ ابهاماتی وجود دارد اما همین خبر موجب رونق صنایع مرتبط از جمله گروه‌های غذایی شد، همچنین خبرهای برجامی نیز این هفته داغ بود و خبرهای ضد و نقیضی پیرامون مذاکرات هسته‌ای شنیده شد اما بر اساس اظهارنظرهای طرفین مذاکرات به‌نظر می‌رسد کلیات توافق حاصل شده است.

البته مناقشه روسیه و اوکراین می‌تواند بر روند این گفت‌وگوها اثر منفی داشته باشد اما از جمله خبرهای بورسی هفته گذشته شروع پذیره‌نویسی دو باشگاه ورزشی استقلال و پرسپولیس بود.

بالاخره بعد از سال‌ها که خبر خصوصی‌شدن این دو باشگاه شنیده می‌شد هفته گذشته به‌دنبال خبر افزایش سرمایه این دو باشگاه بخشی از سهام آنها در بازار پایه نارنجی پذیره‌نویسی شد و همین خبر نیز اثر مثبتی بر بازار داشت چراکه موجب توجه عمومی به بازار سرمایه شد.

البته به‌نظر می‌رسد دلیل اصل عجله در خصوصی‌سازی این دو باشگاه الزام کنفدراسیون فوتبال آسیا مبنی‌بر خصوصی‌سازی بوده است اما نحوه قیمت‌گذاری این دو تیم نیز با انتقاد همراه شد، چراکه آنچه مشخص است در حال‌حاضر سرخ‌آبی‌ها با بدهی‌های زیادی مواجه هستند، از طرف دیگر دارایی‌های آنها نیز شفاف نیست، بنابراین به‌نظر می‌رسد این قیمت بیشتر بر اساس ارزش برند و نام این دو باشگاه لحاظ شده است.

در هر صورت با تمام کم و کاستی‌ها باید این واگذاری را به فال‌نیک گرفت اما بهتر است گام‌های بعدی حساب‌شده و به دور از شتاب‌زدگی صورت گیرد.

همچنین هفته گذشته اعلام شد افزایش دامنه‌نوسان نمادهای بورسی در دستور کار قرار گرفته است و این افزایش تدریجی و احتمالا هر فصل یک‌درصد تا سقف ۱۰‌درصد خواهد بود. این خبر نیز از خواسته‌های چند سال‌گذشته فعالان بازار بوده است.

بنابراین مجموعه رویدادهای ذکر شده منجر به افزایش بیش از پنجاه‌هزار واحدی شاخص در هفته قبل شد اما برای هفته پیش‌رو انتظار می‌رود از شتاب صعودی هفته قبل کاسته شود زیرا از طرفی به روزهای پایانی سال ‌نزدیک می‌شویم و به‌طور سنتی شاهد افزایش عرضه‌ها در روزهای آخر اسفندماه هستیم، خصوصا اینکه برخی کارگزاری‌ها این زمان را پایان مهلت تسویه‌حساب اعتباری‌ها اعلام می‌کنند و همچنین از نظر تکنیکالی نیز نمودار شاخص به محدوده مقاومتی نزدیک شده است، بنابراین با توجه به موارد گفته شده برای معاملات این هفته بازاری نسبتا متعادل همراه با فراز و فرود را می‌توان انتظار داشت.

همان‌طور که مشاهده کردیم طی ۳ روز گذشته نیز شاخص‌کل با کاهش  یک درصدی در نهایت در ارتفاع یک‌میلیون و ۳۳۴‌هزار واحد قرارگرفت. چرخش تزریق پول حقوقی به بورس به سمت گروه‌های فرآورده‌های نفتی، بانکی و خودروسازان از وضعیت غیرقابل پیش‌بینی بازارسهام تحت‌تاثیر تحولات بین‌المللی حکایت می‌کند.

کد خبر 14790

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 9 =